Superfood – jsou zdravé nebo ne?

27. července 2018 v 15:38 | MAKY.OREL |  Taháky do biologie
Seznam superfood, čili super jídel, se rozšiřuje každý rok, ne-li měsíc. Jako superfood se označují potraviny s nějakými výraznými zdravotními benefity, bohaté na tělu prospěšné látky atd. Různé produkty, potravinové doplňky a plody se na tento seznam dostávají a někdy je těžké říct, zda oprávněně, nebo jde jen o snahu obchodníků zaujmout něčím novým a vydělat. Jestli jako já netušíte, zda jde o to první či druhé, pojďme to spolu projít a zkusit se podívat na to, kde je skutečně pravda.



Abych ověřila obsahové látky deklarované v produktech, odkazuju se na různé studie zaměřené na chemickou analýzu obsahu jednotlivých zmíněných superfood nebo prostě módních potravin. Odkazy jsou přiloženy, určitě neváhejte číst, nicméně většina je v angličtině. Mým cílem bylo zjistit, jestli na zdravotním významu superfood opravdu něco je a když, tak co...

Himalájská sůl

V poslední době se kromě méně upravovaných typů cukru rozmáhá i nijak neupravovaná sůl, prodávaná ve stavu, v jakém se vytěžila. Pochází z různých zahraničních lokalit a ta Himalájská (s přirozeným jemně růžovým odstínem) se stala asi nejpopulárnější. Důvod? Podle prodejců velké zdravotní benefity oproti běžné soli. Podle článku Pap, 2016 / zde se ale o jejích benefitech neví vůbec nic a nikdo je nikdy nezkoumal... Ostatně pokud budete chvíli googlit na scholaru, zjistíte to sami.

Podle článku (Pap, 2016 / zde), který se zaměřil na chemický rozbor 15 různých výrobků pod označením Himalájská sůl (všechny z oblasti Pákistánu) je hlavní složkou této soli nepřekvapivě sodík a chlor - NaCl. To je totiž chemický vzorec běžné kuchyňské soli... Zbytek tvoří příměsi několika prvků, které podle výzkumníků značí přítomnost krystalů polyhalitu (halit je geologicky sůl, poly je více - je to sůl z více prvků). Chemický vzorec je tento: K2Ca2Mg(SO4)4 · 2 H2O - jde o oranžový až korálový kámen vzdáleně připomínající něco mezi sklem a křemenem (zdroj).
Základní příměsi tedy tvoří draslík, vápník, hořčík a síra. Jedná se o tzv. makroprvky, jsou tedy významné pro organismy, využíváme je v těle v mnoha formách. Problém trochu je, že ne všechny vzorky Himalájské soli tyto prvky, které jsou reklamované jako to blahodárné na této soli, skutečně obsahovaly. Například draslík se našel pouze v 5 vzorcích z 15. Dokud si nepřečtete složení na balení, nespoléhejte na značku Himalájská sůl! Její složení se může velmi lišit...


Krom toho také Himalájské soli obsahují podle dalšího článku (Hassan et al., 2017 / zde) stopové příměsi těžkých kovů jako kadmium a olovo - nicméně jejich množství je pod limitem stanoveným Světovou zdravotnickou organizací, některé jsou téměř nedetekovatelné, takže jsou bezpečné k jídlu. Těžké kovy jsou stejně všude, nejvíc v krevetách... Mimochodem ta růžová barva je způsobená malým množstvím oxidovaného železa.

Proč je vůbec zdravá sůl s příměsí? Čistá sůl ve formě NaCl je sice fajn, ale naše tělo potřebuje i další minerály a některé dostává z potravy snadno, jiné hůře. Nejčastější nedostatek se objevuje u jódu, proto jsou kuchyňské soli prodávané v obchodech uměle jodované (nedostatek jódu může způsobovat zdravotní komplikace spojené se štítnou žlázou a nejen tou). Pokud byste chtěli sůl, která není uměle mineralizovaná, můžete si kromě Himalájské koupit třeba mořskou, která se získává vypařením mořské vody a tím pádem je bohatší nejen na jód, ale i další minerály přirozeně se zde vyskytující. Koncentrace jednotlivých prvků ve speciálních solích můžete najít v tab. 1 zde. Pravdou budiž, Himalájská sůl vyhrává v koncentracích draslíku, není ale jasné, kolik vzorků se testovalo, vzhledem ke zjištění výše.

Závěrem? Solit se nemá hodně! Říká Světová zdravotnická organizace a má pravdu. Pokud vám chybí některé z prvků v Himalájské soli, tak draslík najdete třeba v rajčatech nebo banánu, hořčík v oříšcích a špenátu a tak dále... Je Himalájská sůl zázrak? No je to sůl s trochou jiného šutru navíc, toť tak.

Chia semínka

Když zadáte tohle do googlu, vypadnou na vás bulvární titulky jako "Zhubnete a budete vypadat mladší!" - to zní jako slušné šarlatánství. Co je vlastně na chia semínkách zdravé a kde se vzaly? Chia semínka jsou opravdu semínka a to rostliny šalvěj hispánská. Jde o hluchavkovitou rostlinu, která svým vzhledem připomíná prostě plevel... Příbuzná šalvěj lékařská asi víte, že se bere na listy. Koření se s nimi a dá se z nich dělat bylinkový čaj, který bývá užíván jako kloktadlo pro své antibakteriální účinky - nicméně ve větších dávkách je krapet jedovatá.

Zpátky k chia - obsahové látky (alespoň podle googlu, což je takový rychlý a pofidérní zdroj...) jsou poměrně slušné. Je tam celkem vysoký obsah minerálů a vlákniny. Což jsou věci, které buď potřebujeme, nebo nám pomáhají v trávicím traktu a jsou v každé kytce. A teď ke klinickým studiím. Podle hned první, kterou jsem našla, nemá užívání chia semínek v zásadě žádný signifikantní dopad na zdraví (studie se účastnilo široké spektrum respondentů - od atletů po diabetiky). Ale je tu výjimka. Pokud jich budete užívat fakt hodně, což nevím, co znamená, protože jsem se dostala jen k abstraktu, tak se vám sníží tlak a hladina cukru v krvi po jídle (to je lepší z hlediska prevence diabetu - vaše tělo nedostává takové "cukrové facky" a energie je mu dávkována postupně ne ve vlnách). Což je ale obecný dopad toho, když do stravy zařadíte více zeleniny.
Podobné účinky jako chia semínka má podle této studie (Vuksan t al., 2016) i lněné semínko, ale v menší míře než chia. V zásadě potvrzuje to, že chia jaksi umí zpomalit příliv cukru do krve skrz chemickou přeměnu glukózy. (Glukóza je prostě cukr...)

Závěr? Vzhledem k tomu, že šalvěj hispánská je prostě plevel a chia semínka seženete už od 90 korun za kilo, tak je to v zásadě na vás, jestli vám chutnají a chcete je zkusit. Zdravotní benefity jsou obdobné jako v případě požívání jiné zdravé strany obecně, záleží tak opravdu jen na vašich preferencích.


Chlorella

Toto je naprosté sci-fi, protože chlorella je druh kokální řasy (prostě zelená kulička). Je mikroskopická, takže nečekejte nic jako okem dost dobře viditelné plátky nori. Napěstovaná se suší do podoby prášku, ze kterého je pak možné dál lisovat tabletky. Jiné nechutně zelené řasy rodu Spirulina (nebo také Arthrospia) se podobným způsobem dokonce jí v Africe, říká se tomu dihé a suší se to na placky. Podle analýz (Carcea et al., 2015 / zde) je bohaté na proteiny, minerály a také vitamín E. A víte jak - v Africe občas i řasa dobrá. Ale co ta Chlorella?

Pojďme to vzít krapet s humorem - první studie, kterou jsem našla, byla dělána na odstavených selatech (Furbeyre et al., 2018 / zde). Chlorella se Spirulinou u nich prý zmírňovala průjmy... Podle dalších studií už na lidech přísun Chlorelly snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak (Aziz et al., 2017 zde a zde). Tak to tak nějak obecně strava, kde není přemíra tuků... Tak nevim, možná bych nechala chlorellu raději testovat pro účely nového biopaliva. Ano, to byl jednu dobu velký trend, že budeme jezdit na řasy, ale cena ropy je na to pořád dost dole.

Kupovat chlorellu, nebo ne? Upřímně, je neskutečně drahá a snížit si cholesterol a krevní tlak můžete velmi jednoduše prostě obecně zdravou stravou, která pro vás bude prospěšnější než jen jíst nějaké řasy v tabletkách.


Goji

Jde o malé podlouhlé červené bobulky rostliny s názvem kustovnice čínská, která připomíná nějaký okrasný městský keřík. Předně musím podotknout - chutnala jsem a za mě je to hnus :D Ale je to módní potravina, takže tentokráte jen stručně shrnu proč.

Podle pár abstraktů, které jsem prolítla (Jeszka-Skowron et al., 2017 zde a Niro et al., 2017 zde) je v zásadě goji plodem s vysokým obsahem minerálů a vitamínů. Což je citron, pomeranč, šípek nebo brokolice taky... Pokud se zmiňuje vysoký obsah vlákniny, tak je třeba podotknout, že jde o přirozenou složku rostlinného těla. Takže po obsahové stránce je na tom goji v zásadě podobně jako každé ovoce nebo zelenina. Nicméně konkrétní hodnoty, kolik je čeho v téhle bobuli, to už se mi dohledat nepodařilo. Pouze že mají větší koncentrace vitamínů než rozinky... I pokud by však koncentrace látek byly vyšší, je třeba mít na paměti, že jde o drobné plody a museli byste jich tak sníst pro vlastní blaho pytlík na posezení.

Zajímavostí ale budiž i to, že goji jakožto plody mohou pocházet od více příbuzných druhů kustovnice, které se mohou lišit velikostí, barvou a i obsahovými látkami (Yao et al., 2018 / zde). Proto buďte možná zdravě obezřetní a čtěte, zda je na etiketě uvedeno goji jako plod rostliny Lycium chinense - má více vitamínů a méně cukru než příbuzné Lycium barbarum.


Matcha tea

Blázinec kolem matcha tea mi neunikl a nevyhnul se ani mým známým. Jelikož nejde o nijak speciální potravinu, zmíním ho opět spíše stručně. Matcha tea je prostě a jednoduše zelený čaj, který se odlišuje od černého tím, že se nenechá po sběru oxidovat na slunci a zanechá si tak zelenou barvu. Zelené čaje se zalévají vodou horkou ale obvykle nižší teploty než černé, protože nejsou listy tak "zaschlé". Hodně laicky řečeno... Čajoví mistři snad rozvedou.

Jediný rozdíl mezi klasickým zeleným čajem a matcha je fakt, že matcha se mele na prášek a sklízí se specifickým způsobem, kdy se pár týdnů před sklizní pole zastíní. Údajně to donutí listy produkovat víc chlorofylu, aby mohli i z toho mála získaného světla něco fotosytetizovat. Tím listy výrazně zezelenají a pak se sesbírají ručně, jako každý jiný čaj.
V rychlosti jsem vyčetla na scholaru, že matcha jako zelený čaj má méně kofeinu a více katechininů než černý čaj (Gto et al., 1996 / zde). Historky o tom, jak katechininy pomáhají hubnout, prosím na internetu nečtěte pro vlastní dobro - někteří lidé tvrdí o všem, že zhubnete, když to budete jíst. Ale katechininy jsou podle všeho zdraví prospěšné a v matcha je jich hodně.


Matcha v zásadě můžete považovat jako čajový koncentrát, dle mého názoru je vysoká hladina těchto látek způsobena právě vyšším obsahem chlorofylu a fotosyntetického aparátu, který pokud si dobře pamatuju, musí umět chránit rostlinu před volnými ionty, které se v procesu objevují. Takže pak chrání taky vás, když to zobete... Volné ionty = radikály totiž mají potřebu se někde párovat s jinými prvky a tím poškozovat již existující sloučeniny. Jako když máte skupinu lidí, co si povídá, a nějaký outsider zjevící se opodál se chce přivařit taky - bývá to občas náročné, známe to, ne?

Podobně jako čaje i kávy může matcha ovlivňovat pozitivně pozornost a rychlost reakcí, podle jedné studie (Dietz et al., 2017 / zde), která to opatrně naznačuje. Ale to je obecná vlastnost kofeinu, že vás trochu nakopne a na mě to třeba moc nefunguje :D Mimochodem tato studie nezjistila vliv matcha na náladu, jak obchodníci rádi zmiňují.

Užívání matcha je na vás. Je drahý, ale nejde o nijak pofidérní věc, chutná jako zelený čaj... Jak říkám, je to čistě vaše volba, jestli preferuje možnost přidat si čaj v prášku do zmrzliny, nebo si ho raději vychutnáváte ve formě lístků v teplém šálku.


Závěrem

Tolik k moderním potravinám a jejich reálným benefitům, které se nehledaly v kříšťálové kouli, ale v laborce. Pokud by vás zajímal nějaký další úžasný produkt, sem s ním. Ostatně i mně večer strávený u scholaru náramně přišel k duhu. Vědět, co si vlastně kupuju, se hodí všem.

A moudro na závěr? U nových potravin se často uvádí až zavádějící benefity - obvykle počínaje afrodiziakálními účinky po detoxikaci, zlepšení imunity a další. Chci tímto důrazně upozornit, že vliv na imunitu bývá přisuzován vitamínu C, který je v citrónech a ty vám angínu nevyléčí, proto buďte velmi opatrní, když taková tvrzení najdete u zcela libovolného produktu. Pravděpodobně budou nějak zavádějící, nebo jde o velmi zjednodušenou interpretaci možného vlivu obsahových látek produktu. A samozřejmě že tvrzení "obsahuje vitamín B" zní o něco hůř než "zlepší kvalitu nehtů a vlasů", takže taková "slovní zlepšení" pak můžete aplikovat téměř na jakoukoli chemickou sloučeninu, kterou vaše tělo potřebuje.

*nezdrojované obrázky z pixabay
*články vždy s odkazem - byla jsem líná na celé citace, nic víc...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama